بیماری های دوران بارداری

برخی خانم ها مستعد ابتلا به برخی از بیماری ها هستند. علاوه بر این، سابقه ابتلا به برخی از بیماری ها و مصرف برخی از داروها، می توانند بارداری را خطرساز کنند. شما به عنوان یک مادر باردار باید در این دوران بسیار مراقب سلامتی خودتان باشید چرا که ممکن است با نادیده گرفتن بعضی از علایم و رعایت نکردن نکات سلامتی، هم سلامت خودتان و هم سلامت جنین به خطر بیافتد. بنابراین چند مورد از مهمترین بیماری های این دوره را در مجله پزشکی ماماچه، برای شما ذکر کرده ایم که در صورت مشاهده علایم هریک از آن ها، با مشاوره گرفتن از متخصص زنان خود می توانید از بسیاری خطرات پیشگیری کنید.
برخی از بیماری های دوران بارداری
۱. فشارخون مزمن
طی ماه های اول بارداری، به طور کلی فشار خون رو به کم شدن می رود چون حجم خون افزایش پیدا کرده و بدن در تمام ساعت ها در حال فعالیت است تا روند رشد جنین سرعت بگیرد (ممکن است گاهی اوقات در اوایل بارداری دچار سرگیجه شوید). اگر قبل از بارداری فشارتان بالا بوده است، پزشک احتمالا تشخیص فشار خون مزمن میدهد و باید تحت نظر باشید و ممکن است نیاز باشد بارداری زودتر از موعد خاتمه یابد. یکی از کنترل های بارداری اندازه گیری فشار خون است. متخصصین توصیه می کنند در دوران بارداری فشار خون حتما کنترل شود. ممکن است شما در دوران قبل از بارداری دارای فشار خون باشید و دارو مصرف کنید به منظور کنترل فشار خون شما، احتمال دارد پزشک در دوران بارداری نیز مصرف داروی فشارخون را به شما توصیه کند. فشار خون بالا می تواند عوارض بارداری را افزایش دهد و ممکن است برای مادر و جنین ایجاد خطر کند. به منظور حفظ سلامت خود و جنین جهت کنترل فشار خون بالا حتما با پزشک خود مشورت کنید.
اندازه گیری فشار خون
ابتدا باید بدانیم از اندازه گیری فشار خون دقیقا چه می خواهیم. اولین عددی که دکتر می گوید فشار اول است (همان فشار بر شریانها زمانی که قلب خون را به بیرون پمپاژ می کند، در حالی که عدد دوم، فشار دوم است (زمانی که جریان خون به قلب برمی گردد). فشارخون طبیعی ۸/ ۱۲ یا کمتر است. اگر بیشتر از ۱۴/۹ باشد، فشار خون بالا محسوب می شود.
گاهی اوقات بالا رفتن فشار خون به دلیل استرس حضور در محیطهای پزشکی است که موضوعی کاملا رایج است، حتی اگر باردار نباشید. در این شرایط فشار خون به طور موقت بالا می رود چون بعضی افراد در محیطهای پزشکی و بیمارستانی دچار استرس و اضطراب می شوند. (البته باید به این وضعیت عادت کنید چون ۹ ماه آینده این محیط و شرایط را زیاد می بینید).
۲.پره اکلامپسی (Preeclampsia) یا فشار خون بالا ناشی از حاملگی
فشار خون ناشی از بارداری (PIH)، وضعیتی جدی است و ممکن است درگیری ارگان های مختلف مثل مغز، کلیه و کبد، همچنین کاهش رشد جنین را همراه داشته باشد و فرد را در معرض خطر ختم فوری و پیش از موعد بارداری قرار دهد که مستلزم درمان و تحت نظر داشتن فرد به طور دقیق تر می باشد.
اقدامات موثری که می توانید به هنگام افزایش فشار خون انجام دهید.
بالا رفتن فشار خون ناشی از استرس در محیطهای پزشکی برای این که در ویزیت بعدی فشار خون تان به دلیل استرس از محیطهای پزشکی بالا نرود، زمانی که در سالن انتظار هستید نرمشهای آرامش بخش انجام دهید به خصوص زمانی که فشار خون را اندازه گیری می کنند.
فشار خون مزمن
اگر قبل از حاملگی به دلیل بالا بودن فشار خون تحت درمان دارویی بوده اید ممکن است پزشک از شما بخواهد ادامه دهید اما اگر تشخیص دهد که برای جنین ضرر دارد، ممکن است داروی دیگری تجویز کند و یا مصرف آن را منع کند. بهتر است قبل از ادامه مصرف با پزشک مشورت کنید.
فشارخون بالا ناشی از بارداری
احتمالا پزشک به شما توصیه می کند به دلیل جلوگیری از بالا رفتن فشار خون، آسپرین مصرف کنید. همچنین به شما توصیه می شود که به پهلوی چپ بخوابید چون باعث می شود فشار از روی همان شریانی که خون را از قلب به اندامهای تحتانی هدایت می کند برداشته شود. فرقی نمی کند که فشار خون بالا در شما تشخیص داده شود یا خیر، بهتر است همیشه خودتان کارهایی انجام دهید که برای حفظ تندرستی و سلامت شما لازم است.
پیشگیری از ابتلا به فشار خون بارداری
- رژیم غذایی بارداری خود را سرشار از غلات سبوس دار، گوشت بدون چربی و لبنیات، میوه و سبزیجات کنید.
- به صورت منظم، فعالیت های فیزیکی داشته باشید (اگر پزشکتان صلاح میداند ورزش هایی که برای بارداری بی خطر است را انجام دهید).
- سعی کنید در دوران بارداری استرس خود را کاهش دهید.
- از مصرف کافئین، تنباکو و الکل خودداری کنید.
- ممکن است شنیده باشید که کنترل مصرف نمک در زمان بارداری می تواند فشار خون را کنترل کند اما در این دوران به طور کلی توصیه نمی شود.
- اگر متوجه هرگونه علامتی شدید به خصوص اضافه وزن ناگهانی یا سرگیجه شدید حتما پزشک خود را مطلع کنید چون ممکن است از نشانه های فشار خون بالا ناشی از حاملگی یا وضعیت های جدی تر دیگری باشد.
۳.دیابت بارداری
در دوران بارداری یکی از رایج ترین مشکلات بارداری، دیابت بارداری است که بعضی از زنان باردار را درگیر می کند و از آنجایی که این مشکل در میان زنان چاق بیشتر رخ می دهد، میزان ابتلا به دیابت بارداری در ایران هم زمان با افزایش چاقی زنان، بیشتر میشود.
درست است که عواقب دیابت بارداری که کنترل نشود، بسیار جدی است اما این شرایط به سادگی قابل کنترل است و تا زمانی که این موضوع زود تشخیص داده شود به خوبی قابل کنترل کردن است و برای شما و جنین آسیبی نخواهد داشت.
GDM یا همان دیابت بارداری معمولا بین هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری شروع می شود زمانی که بدن نمی تواند به اندازه کافی انسولین تولید کند (هورمونی که در تبدیل قند به انرژی موثر است) تا با گلوکزی که در جریان خون برای رشد جنین افزایش یافته، مقابله کند.
پزشکتان تشخیص داده که دچار دیابت بارداری (GDM) هستید؟
گرچه این تشخیص ابتدا ممکن است بزرگ جلوه کند و فکر کنید بارداری تان دشوار شده است اما این موضوع رایج تر از چیزی است که تصور می کنید و تعداد زنان باردار که با این مسئله مواجه می شوند رو به افزایش است. با نظارت و درمانی دقیق، این موضوع به طور کامل می تواند تحت کنترل باشد و می توانید یک بارداری بی خطر و سالم را انتظار داشته باشید.
چه عواملی باعث دیابت بارداری می شوند؟
به منظور فهمیدن این موضوع که چه چیزی در ایجاد دیابت بارداری دخیل است، ابتدا باید بدانیم طی بارداری چه اتفاق هایی در بدن مان رخ می دهد. در برخی زنان، هورمونهای جفت و شرایط حاملگی با متابولیسم (سوخت و ساز قند) تداخل دارد و در بعضی از افراد خصوصا افراد چاق، با سابقه خانوادگی دیابت و کسانی که مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند ممکن است منجر به دیابت حاملگی شود.
علایم دیابت بارداری چیست؟
اغلب زنانی که دچار دیابت بارداری میشوند هیچ علامتی ندارند، به همین دلیل با نظر پزشک در زمان هایی قند خون و تست تحمل گلوکز برایشان تجویز می شود.
پس از بارداری چه اتفاقی برای شما مبتلایان دیابت بارداری می افتد؟
تحقیقات نشان داده است که تعدادی از زنان مبتلا به دیابت بارداری، شانس ابتلا به دیابت نوع ۲ را دارند، به همین دلیل اهمیت دارد افراد مبتلا به دیابت بارداری پس از بارداری هم مراقب سلامتی خود باشند. در اینجا روش هایی برای حفظ سلامتی پس از بارداری ارائه میدهیم:
١. ارتباط با پزشک را ادامه دهید.
مطمئن شوید که پس از ویزیت زایمان، متخصص زنان و زایمان شما را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد. در ۶ هفتگی پس از زایمان و همچنین به طور سالیانه ویزیت شوید، تا میزان گلوکز و هموگلوبین گلیکوزیله شما بررسی شود.
۲. مشاوره با یک متخصص تغذیه
به شما برای داشتن یک رژیم غذایی صحیح کمک می کند تا میزان قند شما در سطحی مناسب باقی بماند.
٣.ادامه دادن روند تغذیه صحیح به طور روزانه
با نظر متخصص، تغذیه کالری دریافتی خود و نوع رژیم غذایی خود را تنظیم کنید. در مصرف قندهای غیرطبیعی و تولیدات شامل آنها مثل بیسکوییت و انواع شیرینی ها اعتدال را رعایت کنید. غذاهای فرآوری نشده را انتخاب کنید؛ مثل سبزیجات، گوشت بدون چربی، لبنیات و غلات سبوس دار.
۴.تا جایی که امکان دارد بچه را با شیر خودتان تغذیه کنید.
تغذیه با شیر مادر خطر ابتا به دیابت نوع ۲ را پس از دیابت بارداری برای مادر و کودکش کاهش میدهد.
۵. تناسب اندام خود را حفظ کنید
اگرچه ورزش کردن با داشتن یک بچه سخت است چون نوزادتان نیازمند تمامی توجه شما است اما تلاش کنید تناسب اندام خود را حفظ کنید و تمرین های ورزشی که با تایید پزشک باشد را تا حد امکان انجام دهید چون در کنار شیر دادن به کاهش وزن پس از زایمان کمک می کند.