۳ تا از بیماری های شایع پوستی نوزادان

یکسری بیماری های پوستی نوزادان وجود دارد که والدین را نگران می کند. در مجله پزشکی ماماچه، بر آن شدیم که تعدادی از شایعترین ها برایتان عنوان کنیم. این بیماری بی خطر هستند و خود بخود برطرف می شوند. به امید اینکه از نگرانی شما عزیزان بکاهیم پس در ادامه با مجله پزشکی ماماچه همراه شوید.
۱.بیماری اریتم توکسیک نوزادان (erythema toxicum neonatorum)
تعریف بیماری اریتم توکسیک در نوزادان
اریتم توکسیک نوزادان، بثورات پوستولی گذرا، خوش خیم و شایعی است که در دوران نوزادی دیده می شود.
اریتم توکسیک در کدام نوزادان بیشتر دیده می شود؟
شیوع اریتم توکسیک نوزادان در نوزادان سالم و سرموعد بیشتر از نوزادان زودرس و کم وزن در هنگام تولد است. علت اریتم توکسیک نوزادان معلوم نیست.
نوع ضایعات پوستی اریتم توکسیک
ضایعات اریتم توکسیک نوزادان به شکل ماکولهای «لکه ای» هستند که به پوستولها و پاپولهای صورتی رنگ و سطحی تبدیل می شوند و نمایی شبیه به «گزش کک» ایجاد می کنند. ماکول ها می توانند در هم ادغام شوند و لکه های صورتی رنگ بزرگی تشکیل دهند که روی آنها چند تا چند صد عدد پوستول وجود دارد.
اریتم توکسیک نوزادان می تواند در هر قسمتی از پوست بدن ایجاد شود، ولی صورت، بازوها، باسن، و پشت شایعترین مکانی های درگیری هستند. کف دست ها و کف پاها به ندرت مبتلا می شوند. به طورکلی اریتم سمی نوزادان می تواند سیری همراه با شعله وری و فرونشینی داشته باشد و ضایعات آن ممکن است مجزا یا گروهی باشند. در هر یک از ضایعات ممکن است ظرف چند ساعت محو شوند یا تا ۲ هفته باقی بمانند.
یافته های غیر پوستی اریتم توکسیک
هیچ نشانه ای از بیماری سیستمیک وجود ندارد.
یافته های آزمایشگاهی و بیوپسی اریتم توکسیک
نمونه اسمیر (با رنگ آمیزی رایت یا گیمسا) از مایع پوستول، ائوزینوفیل های فراوانی را همراه با نوتروفیل های نسبتا اندک نشان میدهد. برای موارد غیر معمول و آتیپیک می توان بیوپسی پوست انجام داد، که پوستول های زیر لایه شاخی و ائوزینوفیل ها را نشان می دهد.
تشخیص های افتراقی اریتم توکسیک
- عفونت باکتریایی ( استافیلوکک طلایی، استریتوکک گروه B، پسودومونا آئروژینوزا، لیستریا منوسیتوژن، هموفیلوس آنفلوانزا، کلبسیلا پنومونیه)
- عفونت قارچی ( کاندیدا)
- عفونت ویروسی (هرپس سیمپلکس، واریسلا)
- ملانوز پوستولی گذرای نوزادان
- گال
سیر و پیش آگهی اریتم توکسیک
اریتم توکسیک نوزادان طی ۳ هفته ابتدای زندگی برطرف می شود و هیچ عارضه بدی بجا نمی گذارد.
درمان اریتم توکسیک
هیچ درمانی لازم نیست و باید به والدین اطمینان خاطر و دلگرمی داد که طی مدت کوتاهی خودبخود برطرف می شود.
۲.بیماری پوست مرمری (cutis marmorata)
تعریف بیماری پوست مرمری
پوست مرمری، نوعی لکه لکه شدن خوش خیم و گذرای پوست است که با گرم کردن بدن برطرف می شود. پوست مرمری، واکنش عروقی طبیعی و شایعی است که هم در نوزادان سر موعد و هم در نوزادان پیش از موعد دیده می شود. شیرخواران مبتلا به سندرم داون، تریزومی ۱۸، هیپوتیروئیدی، لوپوس نوزادی، و شوک سپتیک، ممکن است شکلی از لکه لکه شدن عروقی را نشان دهند که با گرم کردن بدن از بین نمی رود. تصور می شود که پوست مرمری به دلیل پاسخ تشدید شده و اغراق آمیز محرک عروقی ( وازوموتور) به کاهش دمای مرکزی بدن رخ می دهد.
ضایعات پوستی بیماری پوست مرمری
پوست مرمری به شکل اریتم تورمانند یا لکه لکه شدن پوست تظاهر میکند که با فشار محو می شوند و گرم کردن بدن سبب از بین رفتن آن می شود.. این حالت روی تنه و انتهاها رخ می دهد.
یافته های آزمایشگاهی و بیوپسی بیماری پوست مرمری
هیچ یافته های آزمایشگاهی یا بیوپسی لازم نیست.
تشخیص های افتراقی بیماری پوست مرمری
- پوست مرمری تلانژکتاتیک مادرزادی که مالفورماسیون عروقی نادری است که در آن الگوی عروقی مشبک و آتروفی درم دیده می شود.
- لیودو رتیکولاریس (livedo reticularis)، الگویی شبیه به پوست مرمری است که در لوپوس نوزادی دیده می شود.
درمان بیماری پوست مرمری
گرم کردن بدن سبب برطرف شدن کامل این اریتم و می شود و باید به والدین اطمینان خاطر و دلگرمی داد.
۳.بیماری میلیاریا (miliaria)
بیماری میلیاریا چیست؟
میلیاریا اصطلاحی است برای توصیف پاپولهای شفاف تا قرمزرنگ (میلیاریای بلوری (crystallina)، میلیاریای قرمز (rubra)، میلیاریای عمیق (profunda) که در نتیجه انسداد مجرای غدد عرق اکرین به وجود می آیند.
بیماری میلیاریا در کدام نوزادان بیشتر دیده می شود و علایم این بیماری چیست؟
میلیاریا در نوزادان و شیرخوارانی که «قنداق» می شوند یا در محیط های گرم قرار داده می شوند بسیار شایع است. در نوزادان، میلیاریای بلوری شایعترین نوع است و به دلیل انسداد مجاری اکرین در سطح لایه شاخی رخ می دهد. چراغهای گرم کننده و قنداق کردن سفت و محکم می تواند میلیاریای بلوری ایجاد کند.
میلیاریای قرمز («عرق سوز» یا «بثورات حرارتی») به دلیل انسداد مجاری اکرین داخل اپیدرمی رخ می دهد، و سبب نشت عرق به اطراف این مجاری می شود و رهاسازی واسطه های التهابی موضعی را نیز باعث می شود. میلیارای قرمز شیرخوارانی را که بیش از یک هفته سن دارند درگیر می کند. میلیاریای عمیق به دلیل انسداد مجاری اکرین در حد فاصل درم و اپیدرم رخ می دهد و در نوزادان به ندرت دیده می شود.
علت بیماری میلیاریا
علت میلیاریا معلوم نیست، گرچه یک نوع پلی ساکارید که توسط گونه های خاصی از استافیلوکک اپیدرمیدیس تولید می شود ممکن است در انسداد مجاری اکرین نقش داشته باشد.
یافته های پوستی در بیماری میلیاریا
میلیاریای بلوری و میلیارای قرمز، درگیری شدید نواحی بین چین های بدن، نظیر چین های گردنی را سبب می شوند. سایر مکان های شایع عبارت اند از صورت (مخصوصا پیشانی) و تنه. میلیاریای بلوری با وزیکول های متعدد و کوچکی شبیه به «قطره شبنم» مشخص می شود. این وزیکول ها بسیار سطحی هستند و با اصطکاک ملایم به سادگی پاره می شوند.
میلیاریای قرمز با وزیکول ها و پوستول های غیرفولیکولی مشخص می شود. میلیاریای عمیق با پوستولها و پاپولهای کوچک و غیراریتماتو، که روی تنه و انتهاها ظاهر می شوند، مشخص می شود.
یافته های غیر پوستی بیماری میلیاریا
شیرخواران تب دار در معرض ابتلا به میلیاریا قرار دارند.
یافته های آزمایشگاهی و بیوپسی
عموما بیوپسی پوست لازم نیست.
تشخیص های افتراقی
- اریتم سمی نوزادان
- کاندیدیاز
- گزش حشرات
سیر و پیش آگهی
میلیاریا چند ساعت یا چند روز طول می کشد.
درمان
هیچ درمانی لازم نیست به غیر از حمام با آب سرد و اجتناب از قنداق سفت و لباس های تنگ.