خواص فولات و اسید فولیک در بارداری

فولات یک ویتامین گروه B است که برای رشد و نمو سالم لازم است. به طور طبیعی در مواد غذایی مانند سبزیجات با برگ های سبز، میوه ها و حبوبات یافت می شود و با عنوان “فولات” شناخته می شود. “اسید فولیک” شکل مصنوعی فولات است و به مواد غذایی مانند نان و غلات صبحانه اضافه می شود یا در مکمل های غذایی استفاده می شود.
چرا مصرف فولات برای بارداری مهم است؟
فولات و اسید فولیک برای بارداری مهم هستند زیرا می توانند از نقایص مادرزادی موسوم به نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا جلوگیری کنند. اگر قبل و در اوایل بارداری فولات کافی داشته باشید، بیشتر موارد نقص لوله عصبی قابل پیشگیری هستند همچنین با خوردن غذاهای غنی از فولات و مصرف مکمل می توانید فولات کافی دریافت کنید.
اسپینا بیفیدا چیست؟
اسپینا بیفیدا یکی از شایع ترین نقایص مادرزادی است. در هفته های اول بارداری، زمانی که مغز و نخاع در حال شکل گیری هستند، رخ می دهد.
کدام غذاها حاوی فولات هستند؟
بسیاری از غذاها به طور طبیعی غنی از فولات هستند، اما فولات در آب حل می شود و به راحتی با پختن از بین می رود پس بهتر است سبزیجات را به مقدار کم بپزید یا خام مصرف کنید. پختن در مایکروویو یا بخارپز بهترین حالت طبخ است. مواد غذایی زیر منابع غنی فولات طبیعی هستند:
- سبزیجات (کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم، گل کلم، اسفناج انگلیسی، لوبیا سبز، کاهو، قارچ، ازگیل، ذرت شیرین، کدو سبز)
- میوه (آووکادو، گریپ فروت، پرتقال، انواع توت ها، موز)
- حبوبات (نخود، لوبیا سویا، لوبیا لیما، لوبیا قرمز، عدس، لوبیا)
- تخم مرغ
- آجیل
- آب میوه (بسیاری از آب سیب و پرتقال)
- گیاه خواری
از چه زمانی باید مصرف مکمل های اسید فولیک را شروع کنم؟
مکمل های اسید فولیک در ایران در مراکز بهداشت توسط ماماها یا مراقبین سلامت به افراد واجد شرایط توزیع می شوند. برخی از زنان نسبت به سایرین به فولات بیشتری نیاز دارند. در مورد دوز اسید فولیک مورد نیاز بدنتان باید با پزشک خود صحبت کنید.
به طور کلی، هنگام تلاش برای باردار شدن یا در ماه های اولیه بارداری، باید به دنبال مکمل هایی باشید که حاوی حداقل ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک باشند. اینها معمولاً مکمل هایی هستند که فقط حاوی اسید فولیک یا مکمل های مخصوص بارداری هستند. اگرچه بسیاری از مولتی ویتامینهایی که برای زنان باردار هدف قرار میگیرند ممکن است حاوی اسید فولیک باشند، ولی مهم است که مطمئن شوید دوز توصیه شده را دریافت میکنید. بهترین راه برای تضمین دریافت اسید فولیک کافی، مصرف روزانه مکمل اسید فولیک حداقل ۱ ماه قبل و تا ۳ ماه پس از بارداری است.
چگونه می توانم بفهمم که آیا به دوز بالای اسید فولیک نیاز دارم؟
برخی از زنان در معرض خطر ابتلا به حاملگی ناشی از نقص لوله عصبی هستند و به آنها توصیه می شود که دوز بالاتر (۵ میلی گرم) اسید فولیک هر روز تا هفته ۱۲ بارداری مصرف کنند. زنان در صورتی که:
- آنها یا همسرشان نقص لوله عصبی دارند.
- آنها یا همسرشان سابقه خانوادگی نقص لوله عصبی دارند.
- حاملگی قبلی تحت تأثیر نقص لوله عصبی بوده اند.
- مبتلا به دیابت هستند.
- شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از ۳۰ دارند.
- خطر عدم جذب خوب مواد مغذی را دارند.
علاوه بر این، زنانی که از داروهای ضد صرع استفاده می کنند باید با پزشک خود مشورت کنند زیرا ممکن است نیاز به مصرف دوز بالاتر اسید فولیک نیز داشته باشند. اگر هر یک از موارد بالا در مورد شما صدق می کند، با پزشک خود صحبت کنید زیرا او می تواند دوز بالاتر اسید فولیک را تجویز کند. همچنین ممکن است پزشک یا ماما آزمایشهای غربالگری اضافی ای را در طول بارداری به شما توصیه کند.