هر آنچه باید از هفته چهاردهم بارداری بدانید

در هفته ۱۴ بارداری، احتمالا فرزندتان کمی مو در می آورد، گرچه رنگ نهایی موها تا موقع تولد مشخص نمیشود و همچنین ابروها هم شکل می گیرند. رویش مو به سر بچه محدود نمی شود. بچه با لایه ای کرک مانند پوشیده میشود که تا حد زیادی بخاطر حفظ دما است. به محض آن که در دوران بارداری چربی زیر پوستش جمع شود، مسئولیت حفظ دمای بچه را به عهده می گیرد. گرچه، بعضی بچه ها، به ویژه آنهایی که زود به دنیا می آیند، هنوز یک لایه کرکی هنگام تولد دارند که این هم به زودی می ریزد. سایر رشدهای این هفته شامل یک سقف درون دهان فرزندتان می شود. همچنین فعالیت روده ای در حال تکامل است. روده هایش مکونیوم یا مامیزه را تولید می کنند که همان اولین مدفوع بعد از تولد است و اولین حرکات رودهای بچه را شکل میدهد. در ادامه در مجله پزشکی ماماچه، بیشتر با هفته چهاردهم بارداری آشنا خواهید شد.

 

بچه شما  در هفته چهاردهم شروع به جست و خیز می کند

حالا، بچه شما با ابعادی به اندازه یک مشت گره شده، تقریبا دائما در حال حرکت است گرچه ممکن است که حرکات را تا چند هفته آینده، متوجه نشوید. دیگر از خمیده بودن خبری نیست، گردن فرزندتان بلندتر می شود که به راست نگه داشتن سرش کمک می کند. این شرایط به جنین شما نمای بیرونی صاف تری میدهد.

 

اندازه جنین هفته 14 بارداری

 

سه ماهه دوم بارداری

به سه ماهه دوم خوش آمدید. احتمالا کمی سرحال تر هستید! سطح انرژی تان در حال بازگشت میباشد. از این هفته به بعد مریضی های مادرانه و مدام رفتن به دستشویی برای ادرار، کم میشوند. کم کم در ظاهرتان تغییرات پدید می آید، بخاطر آن است که رحم شما بلاخره دارد از حفره لگنی بیرون می آید و در بخش پایینی شکمتان قرار می گیرد. حتی ممکن است بتوانید بالای رحم را حس کنید (ته رحم)، به شرط آن که درست در امتداد بالای استخوان لگن، زیر شکم تان را فشار دهید و مثانه شما خالی باشد.

 

درد لیگامنت حلقوی در خانم باردار

برای بعضی خانم ها، یکی از اثرات جانبی احتمالی برای رشد رحم، همان چیزی است که ماما یا پزشک زنان به آن درد لیگامنت حلقوی
می گوید. اساسا اینها دردهای رشدی بارداری هستند که در یک یا دو طرف شکم، از هفته ۱۴ شروع به پیدایش می کنند و ممکن است در سه ماهه دوم به صورت حمله، در هر زمانی رخ دهند. دلیل این است: رحم با باندهای نازک لیگامنتی (رباط) که از کشاله ران تا بالا، به کناره های شکم، امتداد می یابند، حفاظت شده است. در حالیکه رحم شما رشد می کند، لیگامنتهای حمایت کننده کشیده و نازک میشوند تا با وزن در حال افزایش، منطبق شوند. این وزن، لیگامنتها را می کشد و یک درد یا گرفتگی دردناک در بخش پایین شکم ایجاد می کند که اغلب هنگام تغییر ناگهانی موقعیت یا وقتی که از حالت نشسته یا دراز کشیده بلند می شوید یا سرفه می کنید، رخ میدهد.

پیشنهادی  هر آنچه باید از هفته بیست و پنجم بارداری بدانید

 

بهترین راه تسکین درد لیگامنت حلقوی در بارداری

پایتان را بالا بگذارید و در یک موقعیت راحت بمانید، این باید کشش و درد را آرام کند.

 

در بارداری سالم بمانید.

کلید سالم ماندن، رعایت اصول بهداشتی است. زود به زود دست هایتان را بشویید، نوشیدنی، غذا یا مسواک را با کسی شریک نشوید و از افراد بیمار دوری کنید. اگر فکر می کنید هر بیماری ای گرفته اید، در اولین فرصت با متخصص تان صحبت کنید، چرا که او مشکل شما را با توجه به دانستن نیازهای ویژه تان، برطرف می کند. اگر یک عفونت باکتریایی است و آنتی بیوتیک تجویز شده است (آنتی بیوتیک ها در برابر ویروس های سرماخوردگی، بی اثر هستند)، نسبت به مصرف آنها تردید نکنید. خیلی از داروها خطرناک نیستند، بهترین درمان برای فرزندتان این است که زودتر بهبود یابید.

 

نکات مهم هفته ۱۴ بارداری

  • عجیب نیست که الآن به لطف هورمون های بارداری خال های تان گسترش یابند یا تغییر کنند. اما بهتر است که در این صورت، با یک پزشک مشورت کنید و آنها را نشان دهید.
  • همزمان با سه ماهه ی دوم، انرژی شما بر می گردد. از این فرصت استفاده کنید! فعالیت های ورزشی تان را ادامه دهید تا خطر دیابت بارداری را کاهش دهید.
  • در این سه ماهه، افزایش وزن تان چشمگیر خواهد بود. به احتمال زیاد در هر ماه باقیمانده از بارداری تان، ۱ کیلو و ۸۰۰ گرم اضافه وزن پیدا کنید.
  • توزیع مکمل های آهن و ویتامین D و … در مراکز درمانی دولتی برای خانم های باردار و شیرده به صورت رایگان می باشد.

 

هفته چهاردهم بارداری

 

تغذیه در هفته ۱۴ بارداری

جنین درون بدن شما شکل می گیرد و همه ویتامین ها، مواد معدنی و کالری های مورد نیاز خود برای رشد و نمو را از طریق شما دریافت می کند. احساس فشار (علاوه بر سوزش معده) علائمی هستند که پدیدار می شوند. در هفته ۱۴ بارداری، خبر خوب این است که بیشتر مواد مغذی که جنین شما نیاز دارد مثل ویتامین A و پروتئین را دریافت کرده چون احتمالا در رژیم غذایی قبلی شما وجود داشته اند.

 

فواید آهن در بارداری

زمانی که حامله می شوید، روند خون سازی در بدن اهمیت زیادی پیدا می کند. از آنجایی که آهن به منبع تولید خون کمک می کند، نقش مهمی در سلامت بدن شما و منبع تغذیه ای جنین ایفا می کند. مطمئن شوید که دریافت شما از این ماده معدنی حیاتی با خوردن غذاهای حاوی آهن تامین می شود، غذاهایی مثل: گوشت، اردک، محصولات سویا، اسفناج، سیب زمینی (همراه با پوست) و میوه های خشک یا استفاده از مکمل آهن.

پیشنهادی  مراقبت از پوست در دوران بارداری

 

فواید ویتامین C در بارداری

ویتامین C برای ساخت کلاژن ضروری است، چون موجب استحکام غضروف، ماهیچه، رگهای خونی و استخوان های جنین می شود، همچنین این قابلیت را به بدن نوزاد میدهد که بافت های آسیب دیده را ترمیم کند. مقدار مناسب ویتامین C ارتباط مستقیمی با وزن زمان تولد دارد و خطر پارگی زودرس غشا را نیز کاهش می دهد. از آنجایی که ویتامین C نمی تواند در بدن ذخیره شود باید مطمئن باشید که به طور روزانه این ویتامین را مصرف می کنید. این ویتامین را می توان از رایج ترین ماده غذایی که حاوی ویتامین C است دریافت کرد یعنی آب پرتقال، البته میوه های خوشمزه و فراوان دیگری هم هست که حاوی این ویتامین هستند مثل: انبه، کیوی، نارنگی، لیمو شیرین، طالبی و توت فرنگی و سبزیجاتی همچون فلفل قرمز، بروکلی، خربزه و آب میوه ها و سبزیجات.

 

فواید ویتامین D در بارداری

بیشترین ذخیره ویتامین D در بدن شما از طریق نور خورشید و شیر تامین میشود. اگر به اندازه کافی شیر نمی نوشید و زمان زیادی را بیرون از خانه سپری نمی کنید باید به دنبال منابع دیگر ویتامین D باشید، به این دلیل که این ویتامین برای حفظ سلامت دندان ها و ساختار استخوان ها بسیار ضروری است، به علاوه به جذب بهتر کلسیم کمک می کند و حتما می دانید که در زمان بارداری به میزان زیادی کلسیم نیاز دارید. سعی کنید حتما هر روز چند دقیقه ای را زیر نور خورشید باشید و یا برای مصرف مکمل D با پزشکتان مشورت کنید.

 

فواید DHA در بارداری

حذف کردن چربی و روغن یکی از قدیمی ترین استراتژی ها برای رژیم لاغری است اما فراموش نکنید که در زمان بارداری شما نیاز به تلاش برای کاهش وزن ندارید، علاوه بر این جنین به برخی چربی ها احتیاج دارد بویژه چربی های ضروری، همانند اسید چرب امگا۳. DHA یکی از چربی های ضروری از مجموعه امگا ۳ می باشد و جزء اصلی مغز انسان و شبکیه چشم می باشد. رشد مغز و چشم جنین به طور روزانه نیازمند دریافت میزان مناسب و کافی DHA میباشد. DHA در ماهی های روغنی مثل قزل آلا، ماهی کولی، کیلکا، ساردین، سالمون وحشی و تخم مرغ وجود دارد.

 

توصیه هایی برای پدران در هفته ۱۴ بارداری

نتایج مطالعات جدید به وضوح نشان داده است که وجود ماهی در رژیم غذایی زنان باردار با افزایش هوش فرزند ارتباط دارد. محققان در این بررسیها به طور خاص رژیم غذایی زنان را در ۳ ماهه دوم و سوم بارداری که مهم ترین زمان رشد مغز جنین است، بررسی و مشاهده کردند، فرزندان زنانی که در این زمان ماهی مصرف کرده اند، نتایج بهتری در آزمایش های هوش و سنجش بینایی به دست آورده اند. در مطالعه دیگری با بررسی بیش از ۹ هزار مادر باردار و فرزند آنها پس از تولد نشان داده شد مادرانی که سطح امگا۳ خون آنها هنگام بارداری از حد معینی پایین تر بود، صاحب کودکانی با ضریب هوشی پایین شدند که در توانایی های شناختی، حرکتی و عملکردی آنها نیز نسبت به همسالانشان ضعیف تر بود.

پیشنهادی  هر آنچه باید از بارداری بدانید

محققان ضمن تاکید بر فواید ماهی، خطر آلودگی جیوه را نیز در نظر گرفته اند. جیوه به عنوان سم سیستم عصبی شناخته شده است. تجمع بیش از حد جیوه در بدن عملکرد سیستم عصبی را مختل می کند و باعث بروز اختلال های شنوایی، لرزش عضلات، بی حسی عمومی و تغییرات متابولیسم می شود. دردهای مفصلی و ماهیچه ای و افزایش خطر حمله قلبی نیز از عوارض تجمع بیش از حد جیوه در بدن است. وقتی پیشنهاد محدود کردن مصرف ماهی مطرح شد، مصرف این ماده غذایی در زنان باردار کاهش پیدا کرد. جیوه از طریق خون مادر وارد بدن جنین می شود و اگر مقدار آن بیش از حد مجاز باشد، می تواند خطرهایی داشته باشد. توصیه فعلی این است که زنان باردار دریافت جیوه را محدود کنند و ماهی هایی که مقدار جیوه زیادی دارند را مصرف نکنند.

این مطالعه ها تاکید می کنند مصرف بیشتر از ۳۴۰ گرم ماهی در هفته ممکن است فواید آن را از بین ببرد. غذاهای دریایی با اینکه سرشار از پروتئین اند، چربی اشباع شده کمتری دارند و حاوی مواد مغذی بسیاری هستند اما برای اطمینان بهتر است بیش از ۲ تا ۳ بار در هفته مصرف نشوند. پژوهشگران توصیه می کنند زنانی که قصد باردار شدن دارند، زنان باردار و مادران شیرده برای به حداقل رساندن مقدار جیوه دریافتی از مصرف ماهی هایی که مقدار جیوه در آنها زیاد است، خودداری کنند اما در هفته حدود ۳۴۰ گرم از سایر انواع ماهی مصرف کنند.

نکته ۱: ماهی های بزرگ دارای میزان جیوه بیشتری هستند، چون این ماهیان دارای طول عمر زیادی بوده و این سبب ازدیاد جیوه در بدن آنها میشود. آنها در طول زندگی زمان بیشتری برای جذب جیوه در سطوح بالاتری را دارند.

نکته ۲: ماهیانی که کمترین میزان جیوه را دارند عبارتند از: شاه میگو، شاه ماهی، کفال، ماهی آزاد، ساردین، کلیکا، میگو، ماهی مرکب، تیلاپیا، قزل آلا، ماهی سفید، سالمون که همگی سرشار از امگا ۳ هستند و برای بارداری بی خطرند. ماهی را با مواد اولیه اسیدی مثل آبلیمو ترکیب کنید.

 

در بارداری کیلکا بخورید.

ارزش تغذیه ای این ماهی در برخی موارد بیشتر از ماهی های بزرگ جثه است و ماهی کیلکا به دلیل آن که به همراه استخوان مصرف می شود، غنی از کلسیم و فسفر است. کیلکا به جهت پرچرب بودن کالری بالایی دارد و میزان ویتامین های محلول در چربی آن مانند E ،B ،A و K بیشتر از ویتامین های محلول در آب است. گوشت این ماهی کمی تیره و در مقایسه با ماهیهای سفید از نظر ویتامین B غنی تر است.

 

عکس سونوگرافی در هفته ۱۴ بارداری

 

عکس سونوگرافی در هفته 14 بارداری

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا